недеља, 08. март 2015.

ВЕЛИКИ ПАНДА – ЖИВОТИЊА КОЈА НЕСТАЈЕ


Велики панда потиче из централне и јужне Кине и припада породици медведа. Његово главно јело је бамбус, али може јести и другу храну, као мед. Велики панда је један од најугроженијих животиња на Земљи: отприлике 1.600 панда живи у дивљини и неких 160 је у установама као што је ЗОО врт

Велики панда живи у планинским регијама попут Сечуана и Тибета. Једе лишће, живећи скоро увек на бамбусу. Панда је позната по томе што једе јаја, понекад рибу, и неке инсекте заједно са бамбусом. Како би покрили потребу за храњивом, морају дневно појести 10 до 20 килограма бамбуса.
Велики панде су врло угрожена врста. Убити панду је у Кини било кажњиво смрћу до 1997., откада је казна 20 година затвора.
Велики панда достигне висину од 120 до 150 цм, а реп му је, као и код других медведа мален, дуг само око 12 цм. Тежина одрасле животиње креће се од 75 до 160 кг. Грађа тела му је као код других медведа, али потпуно одудара изражено контрастно црно-бело обојеним крзном.
Није тачно познат разлог тако упадљиве обојености панда. Као могући разлози разматрају се застрашујуће деловање на непријатеље, боља терморегулација, или боље скривање.
Велики панде живе на подручју од још само око 5.900 квадратних километара. То су густом шумом обрасли суптропски обронци североисточних брдовитих подручја Кине. Лети живе на висинама између 2.700 и 4.000 метара надморске висине, док се зими спуштају на нижа подручја, око 800 метара надморске висине. Клима њиховог животног простора генерално је влажна с пуно падавина, лета су свежа а зиме хладне.
 




Живе пре свега на тлу, али добро се пењу и изврсни су пливачи. За разлику од других медведа, не могу се усправити на стражње ноге. Једу углавном седећи, тако да им предње шапе остају слободне за дохватање и држање хране. Активни су углавном у сумрак и ноћу, а дању спавају у шупљим стаблима, пукотинама у стенама или пећинама.
Велики панде су самотњаци. Територија женки велика је око 30 до 40 хектара, и бране га од других женки. Мужјаци су флексибилнији и немају своје територије. Често се преклапају како са територијом женки, тако и са подручјима других мужјака. Али, упркос томе, велики панде се ипак избегавају. На својим лутањима, обележавају стабла гребањем и урином.
За разлику од других медведа, не спавају зимски сан. Уместо тога, зими силазе у нижа подручја која су у то време нешто топлија од њихових летњих станишта. 



Нема коментара:

Постави коментар