субота, 13. јануар 2018.

BOSTONSKI TERIJER




Bostonski terijer je mali pas kratkog i uspravnog repa. Ova rasa pasa je veoma inteligentna i laka za dresuru, što ih čini dobrim izborom za ljubimca. Porodičan je pas i saradljiv sa decom, no, mana mu je ta što voli da žvaće sve što stigne, pa morate držati mnoge stvari van njegovog domašaja.


Nastao je oko 1870. godine ukrštanjem između buldoga i bulterijera, bostonski terijer je najpre dobio ime Bostonski bulterijer.
Ovaj pas okrugle glave bio je prvobitno namenjen borbama pasa, koje su se tradicionalno održavale u nekim američkim gradovima. Bez obzira na poreklo, bostonski terijer je veoma živahan, inteligentan i miroljubiv i postao je prijatan pas za društvo.

Uravnotežen karakter i umiljatost koje su doprinele njegovom uspehu u Sjedinjenim Državama, očigledno su posledica ukrštanja sa francuskim buldogom, na koga veoma liči. Bostonski terijer je veoma vezan za gospodara, strpljiv i nežan prema deci. 
Telo bostonskog terijera je proporcijalno i odaje utisak mirne snage i gracioznosti. Kreće se ritmičnim korakom, a sve četiri noge se ujednačeno kreću. Lobanja mu je četvrtasta, bez nabora, pljosnata u donjem delu.

Uši koje podsećaju na uši slepog miša su prirodno uspravne, ili stanjene sečenjem. Vrat je blago savijen. Bostonski terijer je čvrst pas, sa širokom grudnim košem, kratkim leđima, blago zaobljenim sapima i mišićavim slabinama. Prednje noge su prave i čvrste.  Rep je nisko postavljen, kratak, prav ili uvijen i stoji horizontalno. Ima kratku, tanku i sjajnu dlaku koja ne opada. Veoma je tražena crvenkasto-smeđa tigrasta dlaka sa belim oznakama, iako je crna sa belim oznakama takođe dozvoljena. 



Beline moraju biti pravilno raspoređene po njušci, u vidu široke lise na čelu i lobanji, oko vrata, na grudnom košu i prednjim nogama kao i na donjem delu zadnjih nogu.





Нема коментара:

Постави коментар