среда, 10. јануар 2018.

DRVENE LEGO KOCKE U EKO BORBI PROTIV ORIGINALA

Najslavnije igračke na svetu slave 60. godišnjicu, a njihove drvene „naslednice“ su se 'rodile' pre 10 godina




Zašto stolar Ole Kirk Kristiansen prvu Lego kocku nije napravio od drveta, ko će znati... Uprkos tome što je 'otac legića' još 1932. pravio drvene igračke, trebalo je proći čak 55 godina kako bi se najpoznatija kocka na svetu pojavila u prirodnom materijalu.

Prva Lego kockica napravljena je 1958., a ono što ih je činilo posebnim bile su okrugle izbočine na gornjoj strani, zahvaljujući kojima se ove kocke jednostavno spajaju i razdvajaju. Ove kockice napravljene su kako bi deci podstakli maštu i razvijali kreativnost, a u njima uživaju i odrasli.



Zašto je to tako obasnili su psiholozi s Kembridža. Svi u sebi imamo 'graditeljski instinkt', a sklapanje ovih kocki ne predstavlja problem, ni na bilo koji način guši našu kreativnost. Mogućnosti da ostvarimo svoju zamisao su nebrojene, kao što se lako gradi, lako se i sve sruši te sprovede novu ideju u delo.



Japanska firma „Mokulock“ takođe je zahvaljujući Lego kockama došla na zanimljivu zamisao. Sa svojim novim 'drvenim ciglicama' kupce želi da približi prirodi.
Dobra vest je što su kompatibilne s pravim lego kockama, a ta mešavina boja i tekstura mora biti divan prizor. Ipak upozoravaju kako postoji mogućnost da se zbog materijala od kojeg su načinene iskrive i 'ne sednu' usled različitih temperatura i nivoa vlage u vazduhu.

Njihovi plastični originali s druge strane uspešno odolevaju zubu vremena. Kockice napravljene u šezdesetima savršeno se uklapaju s ovim današnjima, tako da ih je moguće kombinovati.
Danas Lego godišnje proizvede oko 20 milijardi Lego kocaka i ostalih delova. Preko 400 miliona djece igraće se Lego kockama i ove godine u preko 130 zemalja. Kada bi se sve kockice koje postoje podelile svakom stanovniku sveta, svatko od nas bi u proseku imao preko 50 kocki.




Нема коментара:

Постави коментар