среда, 10. јануар 2018.

LAVOVIMA PRETI IZUMIRANJE



Prema najnovijem istraživanju afrički lavovi mogli bi potpuno izumreti u sledećoj deceniji ako se ništa ne preduzme po tom pitanju

Kralj džungle je u problemima! Populacija lavova u Africi (Panthera leo leo) opala je za 42% u poslednjih 21 godinu. Ovaj šokantan podatak donosi nam International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Lavovi su tako došli u nezavidnu kategoriju životinja koje su po ugroženosti korak do najalarmantnijeg stanja. Situacija bi bila i gora da napori za održavanje ove životinje nisu urodili plodom u Botsvani, Namibiji, Južnoafričkoj Republici i Zimbabveu. Lavovi se u navedenim državama održavaju u ograđenim rezervatima koji su već dosegnuli maksimalan broj dopuštenih jedinki.



Situacija je mnogo gora izvan ove četiri države. Populacija lavova u proseku je pala za 60% u preostalim državama, a najgore je u zapadnoj Africi gde su lavovi klasifikovani kao kritično ugrožena vrsta.
Studija objavljena 2015. godine govori nam kao je preostalo samo 400 lavova u 17 država zapadne Afrike.
Ističe se kako mnoge životinje koje su plen lavovima nestaju zbog gubitka staništa i porasta poljoprivrede. Razvoj poljoprivrede povećava mogućnost kontakta ljudi i lavova koji najčešće napadaju stoku afričkih seljaka.
Prema istraživanju napadi lavova kenijskim seljacima oduzimaju gotovo trećinu godišnje zarade te stoga na iznenađuje kako dolazi do mnogobrojnih ubistava lavova od strane lokalnog stanovništva.


Opadanju populacije lavova pridonosi i međunarodna potražnja za uptrebom lavova u komercijalnim lovovima. Prema fondaciji „Rođeni slobodni“ u razdoblju od 2009. do 2013. izvezeno je dvostruko više lavova u odnosu na razdoblje od 2004.-2009. Napomenimo kako je ovaj izvoz legalan zbog legislative Convention on Trade in Endangered Species (CITES) koja dopušta trgovanje lavovima pod određenim uslovima.


Нема коментара:

Постави коментар