четвртак, 11. јануар 2018.

PAS KOJI NE IZLAZI IZ MODE - KOVRDŽAVI BIŠONČupav, mali, beli pas, koji na prvi pogled podseća na plišanu igračku, od nastanka rase pa sve do danas jedan je od ljubimaca čija popularnost stalno raste. Nezavisan duh, razigranost i odanost tajna je uspeha šarmantnih bišona.

Bišon u prevodu sa francuskog znači okrugli kovrdžavi pas, a teži između 3 i 5 kilograma.
Bišon je porodični pas, jer je lojalan, druželjubiv je prema deci, ali i drugim životinjama. Njegova prepoznatljiva karakteristika je pufnasto belo krzno koje zahteva redovno četkanje.Bišon je potomak Barbeta ili Španijela, ukrštenog sa standardnom pudlicom. Kasnijim ukrštanjem Bišona nastale su četiri zasebne rase: Bolonjezeri, Maltezeri, Havanezeri i Bišon Tenerife od koga je i nastao današnji kovrdžavi bišon odnosno Bišon Frise.

Rasa je bila izuzetno popularna, naročito u Evropi gde je privukla pažnju italijanske aristokratije. Ni Španija i Francuska nisu ostale imune na šarm ove rase, pa ne čudi činjenica da se Bišoni nalaze na dosta umetničkih dela tog vremena. Čuveni umetnik Francisko de Goja naslikao ih je na nekoliko svojih slika. Krajem 19. veka bišoni postaju sve manje popularni i koriste se za jeftinu zabavu po ulici ili cirkusima. Zahvaljujući svojoj inteligenciji, čvrstini i šarmu rasa uspeva da opstane i sredinom 20. veka počinje njihov kontrolisan uzgoj.Bišoni su razigrani, smeli, odani i živahni psi koji uživaju u društvu čoveka. Spadaju u srednje visoko intelignetne pse pa ih je lako dresirati i naučiti željenom ponašanju. Vole da se maze i spremni su da učine sve kako bi zadobili ljubav i pažnju vlasnika. Prirodno su druželjubivi, pa se odlično slažu sa drugim psima, ostalim životinjama ili malom decom. Ako su često sami i zapostavljeni padaju u depresiju koja se može manifestovati neprestalnim lajanjem i destruktivnim ponašanjem. Najsrećniji su kada su sa porodicom koja ih vodi svuda sa sobom. Puni su energije koju najbolje troše dugim šetnjama ili u igri sa vlasnikom. Lako uče trikove pa je vreme provedeno sa njima uvek zabavno.

Нема коментара:

Постави коментар